erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
209481
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209481

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning met rechts een bijkomende toegang achter een poortje, volgens kadaster circa 1933 gebouwd door onderwijzer David Jonckheere. Ter vervanging van een ouder, vrijstaand pand op de Plaets, teruggaand tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830).

Dubbelhuis met roodbakstenen parement (streklagen ) en dominerende bow window op de verdieping, zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Deur met fraai schrijnwerk in art deco, bovenlicht met overhoeks geplaatste glasdallen, ook boven het poortje. Bow window op getrapte console en met siermetselwerk op de borstwering. Eenvoudige, rechthoekige vensters.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1933/10.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209481 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.