Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een bekiezeld erf. Toegankelijk via een rechte, geasfalteerde oprit. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en op een figuratieve kaart van 1823 met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig). Een kadasterschets van 1941 beeldt wijzigingen af die vóór 1932 plaatsvinden, onder meer een vergroting van het woonhuis.

Erftoegang aan de straat geflankeerd door witbeschilderde, vierkante hekpijlers. Boerenhuis ten noorden van het erf met 19de-eeuws uitzicht maar eventueel met 18de-eeuwse kern. Links een opkamertravee, bij de deur zijn nog bouwsporen van een oudere omlijsting, met oren, bewaard. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw met rechts een lagere aanbouw boven een lage, gepekte plint en onder zadeldaken met brede dakoversteek (mechanische pannen). Licht getoogde muuropeningen onder strekken, rechts een zonnerad boven een gedichte deuropening. Ten zuiden van het erf een beplankte dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten), bewaarde muuropeningen. Ten oosten en westen van het erf landgebouwen uit het interbellum.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1941/8.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en plannen van de collectie Karel Mestdagh, nr. 5: Figuratieve kaart van twee hofsteden met landerijen, 1823.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien