Eenheidsbebouwing

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Beeldbepalend samenstel gelegen op de hoek van het straatdeel palend aan het kerkplein, volgens jaartal daterend van "1907". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Vroegere locatie van herberg "De Zwaan" ook zie bas-reliëf op de hoektravee met afbeelding van een zwaan. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en Atlas der Buurtwegen (circa 1844) staat hier al bebouwing aangeduid. Een oude foto toont de herberg met op de hoek een twee traveeën brede opkamer. Volgens kadastergegevens wordt bij nummer 7 de bestaande bebouwing door wagenmaker Philippe Dupon volledig vervangen door een herberg, huis en wagenmakerij. Dan worden ook de twee aanpalende huizen (nummers 9-13) vervangen door drie huizen zie huidig. Het resultaat is een imposant hoekcomplex waarbij de doorlopende kroonlijst met fraai uitgewerkte klossen de eenheid benadrukt. Op een oude foto (tussen 1920 en 1936) afgebeeld met opschrift "VOLKSHUIS". Circa 1930 worden huis en wagenmakerij samengevoegd door zinkbewerker Karel Maes. Vermoedelijk wordt de commerciële functie dan ook stopgezet. De herbergfunctie wordt na de afbraak en op de vroegere locatie van de "Platsemolen" iets verder in de straat hernomen (zie nummer 29).

Nummer 7 is een bruinrode baksteenbouw (brede voeg) van twee bouwlagen en zes/een/een travee onder zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Verhoogde begane grond boven kelder met betraliede keldermonden. Hoger opgaande ingangstravee (van de vroegere herberg) afgewerkt met halfrond fronton onderbroken door vaas boven volutenvormige en florale versiering. Voorts segmentboogvormige muuropeningen onder geblokte ontlastingsbogen met sluitsteen uitgewerkt als mascaron. Aan kerkpleinzijde deur van het woonhuis met blauwhardstenen buitentrap en brede poorttravee van de vroegere wagenmakerij met erboven een deurvenster. Nieuw schrijnwerk naar oud model, sierlijke, smeedijzeren balustrades op de bovenbouw.

Nummers 9-13. Samenstel van samen negen traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), parement in oranje baksteen boven een gecementeerde plint. Sobere, segmentboogvormige muuropeningen, deuren met blauwhardstenen buitentrap. Rechthoekige poort onder I-balk met erboven een laaddeur in de zevende travee. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1908/9.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien