erfgoedobject

Villa Elisa of Villa Suzanna met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
209509
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209509

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis gelegen in een ruime tuin. Zogenaamd "Villa Elisa" of "Villa Suzanna". Uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het huis was eerst eigendom van de familie van Caloen, vervolgens van de familie Carron de la Carrière, later werd het een doktershuis. Aangepast in de jaren 1950.

Op een oude foto te zien met neoclassicistische gevel getypeerd door hoekkettingen, zware kordons, geprofileerde omlijstingen, stenen balkon voor het deurvenster boven de deur (met korfboogvormig bovenlicht) en kroonlijst op klossen. Het huis wordt links geflankeerd door een laag bijgebouw onder plat dak. Bij de aanpassing in de jaren 1950 krijgt het huis een nieuw parement, een middenrisaliet, de muuropeningen een gecementeerde omlijsting en nieuw schrijnwerk, het balkon verdwijnt en er worden links en rechts van het huis lage aanbouwen onder een afgeknot schilddak toegevoegd.

  • BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 141.
  • BOSCHVOGEL F.R. en JONCKHEERE D., Aartrijke in de oude tijd, Torhout, s.d.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Parkbomencollectie in tuin Villa Elisa of Villa Suzanna

De tuin bezit een gevarieerde parkbomencollectie met onder meer 3 bruine beuken, 1 treurbeuk, 2 ceders en 1 Japanse honingboom, waarvan enkele door zwamaantasting preventief moesten worden geveld.

  • Mondelinge mededeling eigenaar op 14 oktober 2022
  • Mondelinge mededeling eigenaar op 1 december 2022
 
Auteurs: Himpe, Koen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa Elisa of Villa Suzanna met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209509 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.