Villa Elisa of Villa Suzanna met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Achterin gelegen herenhuis gelegen in een ruime tuin. Zogenaamd "Villa Elisa" of "Villa Suzanna". Uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Het huis was eerst eigendom van de familie van Caloen, vervolgens van de familie Carron de la Carrière, later werd het een doktershuis. Aangepast in de jaren 1950.

Op een oude foto te zien met neoclassicistische gevel getypeerd door hoekkettingen, zware kordons, geprofileerde omlijstingen, stenen balkon voor het deurvenster boven de deur (met korfboogvormig bovenlicht) en kroonlijst op klossen. Het huis wordt links geflankeerd door een laag bijgebouw onder plat dak. Bij de aanpassing in de jaren 1950 krijgt het huis een nieuw parement, een middenrisaliet, de muuropeningen een gecementeerde omlijsting en nieuw schrijnwerk, het balkon verdwijnt en er worden links en rechts van het huis lage aanbouwen onder een afgeknot schilddak toegevoegd.

• BOSCHVOGEL F.R. en JONCKHEERE D., Aartrijke in de oude tijd, Torhout, s.d.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien

Parkbomencollectie in tuin Villa Elisa of Villa Suzanna

De tuin bezit een gevarieerde parkbomencollectie met onder meer 3 bruine beuken, 1 treurbeuk, 2 ceders en 1 Japanse honingboom, waarvan enkele door zwamaantasting preventief moesten worden geveld.

• Mondelinge mededeling eigenaar op 14 oktober 2022
  • Mondelinge mededeling eigenaar op 1 december 2022