Café De Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Zwaan

Beschrijving

Beeldbepalend hoekhuis, café "DE ZWAAN" op de plaats van de vroegere "Platsemeulen" of "Cleenen Meulen". Deze molen is opgericht in 1643 en afgebroken in 1936, wellicht wordt dan dit grote hoekpand gebouwd en hoogst waarschijnlijk de herbergactiviteit overgenomen van herberg "De Zwaan" zie Brugsestraat nummer 7. De molen staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), de straat loopt er met een bocht langs de molenwal.

Verankerde, bruine baksteenbouw onder gemansardeerde zadeldaken (zwarte, mechanische pannen). Geelbakstenen parementen in streklagen boven een hoge, bruinbakstenen plint. Hoger opgaande hoektravee met getrapte afwerking en brede toegang met erboven drie gekoppelde, langwerpige vensters. Voorts rechthoekige muuropeningen.

• POLLET J., Neringdoeners en ambachtslieden te Aartrijke in 1748, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 5, nr. 17, 1981, p. 2-3.
  • POLLET J., De Sint-Sebastiaansgilde te Aartrijke in 1688, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 11, nr. 3, 1990, p. 117.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien