Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Voormalige weefschool op de hoek met de Schoolstraat, in de volksmond de "Weefboeie" genoemd, gebouwen te dateren rond de jaren 1880-1890. Door de economische crisis in Vlaanderen in de jaren 1840-1845 worden overal in de provincie leerwerkhuizen opgericht. Dergelijke 'werkscholen' bieden de landbouwers de mogelijkheid om ook tijdens de dode wintermaanden onder andere met weven iets bij te verdienen. In Aartrijke wordt in 1855 het Sint-Vincentiusgenootschap gesticht. Onder impuls van dit genootschap komen er op Aartrijke vier werkscholen.
Op een oude foto te zien met dwars geplaatste woning van de leermeester en links de weefzaal van acht traveeën. Boven de ingang stond vroeger het beschilderde opschrift "LEERWERKHUIS".
Laag dwars- en langsgebouw in bruine baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Heden in erg verbouwde toestand, de weefzaal is omgebouwd tot winkel. Oorspronkelijk eenvormig uitgewerkte segmentboogvormige muuropeningen met omlopende waterlijst in gesinterde baksteen zoals fragmentarisch bewaard bij de vier rechtertraveeën.
BOSCHVOGEL F.R. en JONCKHEERE D., Aartrijke in de oude tijd, Torhout, s.d.
NAERT U., De "Weefboeie" of het leerwerkhuis te Aartrijke, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 1, nr. 1, 1977, p. 1-3, nr. 2, p. 11-13.
NAERT U., Edward Vanhulle (1856-1931). Leermeester in het leerwerkhuis, in Ledenblad heemkundige kring David Jonckheere, jg. 8, nr. 31, 1984, p. 65-75.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)