Landelijke woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landelijke woning

Beschrijving

Achterin gelegen woning in een ruime tuin toegankelijk via een doodlopende zijtak van de straat. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier een klein volume aangeduid, ook het tracé van de huidige, lange toegangsweg is opgetekend. In de loop van de 20ste eeuw wordt het kleine huis aan de linkerzijde met de L-vormige aanbouw uitgebreid zie huidig. Onverharde oprit met poortgebouw in witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint. In 1955 is achteraan een herdenkingskapel ingemetseld. Aan de ingang van de tuin een witbeschilderde hekpijler met aansluitende boogconstructie over een grachtje.

Het lage rechtervolume kan opklimmen tot voor de opmaak van het primitief kadaster. Enkelhuis van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Nieuw schrijnwerk naar oud model, beluikte vensters met kleine roedeverdeling.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1941/70, 1970/55.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien