erfgoedobject

Neoclassicistische eenheidsbebouwing

bouwkundig element
ID
209548
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209548

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze eenheidsbebouwing van drie neoclassicistische stadswoningen werd gerealiseerd rond 1886 voor rekening van Gustave Devos en Gustave Cloots.

De drie identieke woningen tellen twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak en zijn in repeterend schema naast elkaar gebouwd. De lijstgevels kregen een bepleisterd en beschilderd parement met een neoclassicistische afwerking. De originele indeling van de gevel wijkt af van de vaak zeer gestandaardiseerde ontwerpen van burger- en stadshuizen die op het zuid werden gebouwd. De drie kleine zoldervensters en de horizontale indeling van de gevel met brede banden die de verdiepingen scheiden, geven het ensemble karakter. Houten kroonlijsten op klossen en twee modillons die de zolderverdieping omsluiten, hardstenen plint, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen op de begane grond. Het schrijnwerk werd vervangen.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1886 # 397, 1886 # 399.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistische eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209548 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.