erfgoedobject

Pachthoeve

bouwkundig element
ID
209581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209581

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd. De eigenaar is notaris Charles Beaucourt uit Brugge. In 1933 zou een vergroting van de woning plaatsvinden en wordt de familie van Caloen als eigenaar vermeld.

Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters en op de verdieping typerende halfronde vensters met vorkvormige roedeverdeling. Omlopende stoep met cementtegels.

Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen), rechthoekige staldeuren en poort met afgeronde hoeken. Achteraan de tuin staat een gietijzeren zwengelpomp tegen een bakstenen pijler.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1847/1, 1933/40.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pachthoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209581 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Zedelgem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.