Eclectische meergezinswoning

Beschrijving

Deze eclectische meergezinswoning met achterliggend werkhuis wordt in 1913 ontworpen door A. De Leenheer & Th. Vercammen in opdracht van weduwe Feyens, wonende in de Lange Achteromstraat 40. In het bouwdossiers wordt expliciet vermeld dat deze woning wordt gebouwd als "huurhuis", als opbrengsteigendom.

De woning telt vier bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (later mansardedak). De lijstgevel is in eclectische stijl uitgewerkt, met een materiaalgebruik dat typisch is voor het begin van de 20ste eeuw: witte baksteen met zwarte baksteen voor lijsten en ontlastingsbogen en hardsteen voor de plint, de puilijst en de rechte lateien boven de muuropeningen. Op de hoek van de Broederminstraat vinden we een cluster van meergezinswoningen terug in een gelijkaardige stijl.

De begane grond is in drie traveeën ingedeeld, met rechts een deur en links twee vensteropeningen; de deur bewaart het oorspronkelijke, origineel uitgewerkte houtwerk. De bovengevel is met pilasters afgeboord en heeft per verdieping drie gekoppelde vensteropeningen, op de derde bouwlaag met een fraai uitgewerkte ontlastingsboog. Vensteropeningen met nieuw schrijnwerk. Het werkhuis, achterin het perceel, telt anderhalve bouwlaag en twee traveeën, onder zadeldak. Het gebouw kreeg een eenvoudige, functionele vormgeving.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1913 # 3857.