Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelpand met bewaarde houten winkelpui in de venstertravee. Gebouwd als burgerhuis naar een ontwerp van architect G. Van Oenen van 1895 voor A. Coppens. In 1912 liet dezelfde eigenaar een winkelpui toevoegen op de begane grond. De fraaie houten pui werd ontworpen en uitgevoerd door aannemer Jac. Enzlin.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met een bepleisterde lijstgevel die de standaard neoclassicistische afwerking kent die het Zuid typeert: hardstenen plint met betraliede keldervensters, kroonlijst op klossen, kordons en doorlopende onderdorpels, begane grond met imitatievoegen, centrale venstertravee geaccentueerd door een ijzeren gebuikt balkon, rechthoekige muuropeningen met waterlijst. Houten winkelpui over de breedte van de twee venstertraveeën. De woning komt goed tot haar recht in de rij van vier gelijkaardige neoclassicistische panden van nrs. 59 tot 65.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1435, 1912 # 566.