erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
209593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209593

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een rechte geasfalteerde oprit. Ligt aan het begin van een gedeeltelijk bewaarde voetwegel, op de Atlas der buurtwegen (circa 1844) beschreven als Chemin n° 22, "Thouroutwegel. Voetweg van Aertrycke naer Thourout". Deze wegel is tegenwoordig gedeeltelijk opgenomen in de Hoge Rokersstraat die zuidwaarts aansluit bij de Aartrijksestraat. Overhoeks geplaatste hekpijlers aan de oprit aan de straat. De erftoegang wordt geflankeerd door twee tamme kastanjes, rechts een bakstenen pijler. Volgens jaarankers, waaronder de initialen "B" en "A", in de rechterzijgevel van het woonhuis gebouwd in "1881". Boerenhuis met geïncorporeerde stalling (zadeldak met zwarte en rode mechanische pannen) ten noorden en schuur (zadeldak met golfplaten) ten zuiden van het erf.

Dubbelhuis en stallingen in verankerde, bruine baksteen. Segmentboogvormige muuropeningen onder strekken, schrijnwerk van de woning uit het interbellum (schuiframen). Rechterzijgevel met rondbogig gevelkapelletje en rondboogvenster in de top. Tegen de achtergevel een recentere dwarsvleugel. Stalling met gecementeerde zijgevel en bewaard schrijnwerk. Kasseibestrating links van de stalling.

Schuur met recente aanbouw en gedeeltelijke beplanking. Voorliggende boomgaard rechts van de oprit.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209593 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.