erfgoedobject

Neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
209597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209597

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1884 dient de Société Anonyme du Sud d'Anvers een bouwaanvraag in voor tien burgerhuizen en tien winkelhuizen in de Brederodestraat, naar ontwerp van architect Henri Thielens. De vennootschap investeerde in deze woningen om de verkoop van de percelen te promoten ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die plaats zou vinden in de wijk. Daardoor kunnen ze gezien worden als modelwoningen voor het Zuid. Het gaat om woningen van drie traveeën en drie of vier bouwlagen onder zadeldak. Voor de afwerking van de lijstgevels worden een aantal typeplannen voorzien, maar allemaal zijn ze te herkennen aan een elegant centraal dakvenster met gebogen fronton dat boven de houten kroonlijst uitkomt. Op die manier zijn anno 2010 nog negen van de twintig woningen te registreren in het straatbeeld.

In de bouwaanvraag bewaard in het stadsarchief zijn vier bladen bewaard, met in totaal vijf typegevels. Nrs. 84 en 86 gaan terug op het "Burgershuizen voorgevelplan N° 2" dat op Blad N° 5 wordt getekend. De burgerhuizen tellen drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedaken met centraal dakvenster met rond fronton. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn regelmatig geritmeerd door de rechthoekige muuropeningen en de doorlopende onderdorpels. Standaard afwerking van de gevel met houten kroonlijst op klossen, lage hardstenen plint, imitatievoegen op de begane grond, muuropeningen omlijst op de verdiepingen, eerste verdieping geaccentueerd door centraal deurvenster met balkons en bekroning van de muuropeningen met entablement. De oorspronkelijke balkonleuningen, bestaande uit balusters, zijn vervangen door ijzeren borstweringen zie afbreken van balkon met balustradeleuning in de bouwaanvraag van 1962.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 1084, 18 # 44702 (86).
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 68-71.
  • STYNEN H. & DUVOSQUEL J.-M. (ed.) 1993: Omtrent het Antwerpse "Zuid", Monumenten "be"leven, Brussel, 15.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209597 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.