erfgoedobject

Groot eclectisch hoekcomplex

bouwkundig element
ID
209598
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209598

Juridische gevolgen

Beschrijving

Groot eclectisch hoekpand ontworpen in 1895 door bouwmeester Theodoor Vermeulen voor Th. Dirks-Maes, als appartementsgebouw met café op het gelijkvloers. Het pand valt op door de expressieve gevels, dit in contrast met de doorgaans klassiek opgebouwde neoclassicistische hoekpanden die de straten van het Zuid typeren.

Pand van vier bouwlagen en drie + vier traveeën onder mansardedak met boven elke travee een dakvenster. Bepleisterde en sterk versierde lijstgevel afgeboord met gekorniste kroonlijst op klossen en modillons. De begane grond, oorspronkelijk met deurvensters tussen geblokte penanten, is aangepast. De verdiepingen zijn als pilastergevels uitgewerkt, met in de Brederodestraat een als risaliet uitgewerkte centrale travee: gekoppelde rondboogvensters en een balkon met balustrade trekken de aandacht. In de andere traveeën, rechthoekige muuropeningen in omlijsting. Ornamentiek uit neo-Vlaamse renaissance: diamantkoppen, wortelmotieven, rolwerkcartouches.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1895 # 1470.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Groot eclectisch hoekcomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209598 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.