Samenstel van twee winkelpanden

Beschrijving

In 1884 dient de Société Anonyme du Sud d'Anvers een bouwaanvraag in voor tien burgerhuizen en tien winkelhuizen in de Brederodestraat, naar ontwerp van architect Henri Thielens. De vennootschap investeerde in deze woningen om de verkoop van de percelen in de Brederodestraat te promoten ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die plaats zou vinden op het Zuid. Daardoor kunnen ze gezien worden als een soort modelwoningen voor het Zuid. Het gaat om woningen van drie traveeën en drie of vier bouwlagen onder zadeldak. Voor de afwerking van de lijstgevels worden een aantal typeplannen voorzien, maar allemaal zijn ze te herkennen aan een elegant centraal dakvenster met rond fronton dat boven de houten kroonlijst uitkomt. Op die manier zijn anno 2010 nog negen van de twintig woningen te registreren in het straatbeeld.

In de bouwaanvraag bewaard in het stadsarchief zijn vier bladen bewaard, met in totaal vijf typegevels. Nrs. 33 en 35 gaan terug op het "Burgershuizen voorgevelplan N° 1" dat op Blad N° 4 wordt getekend. Deze burgerhuizen tellen drie bouwlagen en drie traveeën onder leien mansardedaken met centraal dakvenster met rond fronton. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels zijn afgewerkt met een zware kroonlijst op modillons. De drie gekoppelde vensteropeningen met balkons, tussenpilasters en omgevende omlijsting op de verdiepingen springen in het oog en verlenen de gevel een eclectische tint.

De begane grond was oorspronkelijk ingedeeld met sementbogige deur- en twee vensteropeningen in een geblokt parement. In 1906 werd voor nr. 33 een houten winkelpui met gedeelde bovenlichten ontworpen door architect Eugène Dieltiëns. In 1928-1929, als nrs. 33 en 35 tot één zaak worden samengevoegd door witgoedhandelaar Jules Deschepper, brengen architecten J. en G. Dieltiëns in beide panden een nieuwe etalage aan, die sterk geïnspireerd is op deze van 1906. Deze sierlijke etalages, met gebogen hoeken en gedeelde bovenlichten, zijn intact bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 1084, 1906 # 1949, 1928 # 31646, 1929 # 33469.
  • PRIMS L. & DE MEYER R. 1993: Het Zuid (Antwerpen 1875-1890). Architectuur & maatschappij, Antwerpen, 68-71.
  • STYNEN H. & DUVOSQUEL J.-M. (ed.) 1993: Omtrent het Antwerpse "Zuid", Monumenten "be"leven, Brussel, 15.