Geboortehuis van Emmanuel Rollier

Beschrijving

Geboortehuis van Emmanuel Rollier (1769-1851), zie bronzen gedenkplaat met opschrift: "1798 Hier werd geboren den 5 dec. 1769 Benedictus Emmanuel Rollier aanvoerder der Brigands in Klein-Brabant 1948" geplaatst tussen de leuze "Voor Outer en Heerd". De familie Rollier heeft een belangrijke rol gespeeld in de Boerenkrijg en de gebeurtenissen van toen; Petrus Joannes Rollier, vader van eerstgenoemde, was zoutzieder en bezat in de "Palingh straet" een grote eigendom met vijver en lusthof palend aan een zijarm van de Schelde.

Heden, U-vormig complex met zichtbaar verankerde, gecementeerde gevels, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Aan de straat grenzend woonhuisgedeelte met dubbelhuisopstand van vier en vier traveeën, twee bouwlagen, aangepaste afgewolfde leien zadeldaken en aansluitende poorttravee. Aan binnenplaats, L-vormig bijgebouw van acht en twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak, onder meer met gedeelte van de voormalige zoutziederij.

Voorgevel met steekboogvensters in geprofileerde omlijsting van arduin, in de eerste travee met 18de-eeuws steenmerk (M); spiegelboogdeur in dito omlijsting met voluutsleutel en waterlijst rond houten paneeldeur met bovenlicht. Korfboogpoort in arduinen omlijsting (steenmerk DM) met diamantkoppen op sleutel en imposten, gestrekte waterlijst en rozetten in de zwikken; doorgang met houten dwarsbalken; na 1900 toegevoegde bovenbouw. Gevels aan binnenplaats met rechthoekige aangepaste muuropeningen.

Nummer 12 was voorheen een 18de-eeuws hoekhuis, zie gevelsteen met inscriptie P.I.R. 1776 (initialen van Petrus Joannes Rollier?), in oorsprong één geheel met nummer 14; tweede bouwlaag met steekboogvensters in geprofileerde omlijstingen van arduin.

• HERTSENS Y., Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 1987, p. 159-160.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle