Twee eclectische meergezinswoningen met pakhuis

Beschrijving

Dit eclectische ensemble van twee meergezinswoningen met achterliggend magazijn en stallingen werd gebouwd rond 1897 voor rekening van Segard-Dupas naar een ontwerp van Hend. Krekel. Deze bouwmeester vinden we courant terug op het Zuid, als ontwerper van burgerhuizen of kleine meergezinswoningen met een doorsnee uitzicht. Hij maakt gebruik van de verschillende gangbare bouwstijlen, van neoclassicisme tot eclecticisme. Dit ensemble, met een voor deze straat typische combinatie van meergezinswoning met opslagplaats, kreeg een fraaie, eenvoudige eclectische afwerking, die ondanks enkele aanpassingen, nog goed tot haar recht komt.

Het ensemble is symmetrisch opgebouwd rond de centrale brede poorttravee en telt vijf traveeën en vier bouwlagen, waarvan de bovenste vrij recent werd toegevoegd. Voor de verhoging hadden de woningen een zadeldak en werd de centrale travee door een dakvenster met vleugelstukken en fronton bekroond. De lijstgevels zijn bepleisterd en beschilderd en zijn door een kroonlijst op klossen en een hardstenen plint afgezoomd. Horizontale ritmering door kordonlijsten en doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen met verschillende afwerkingen. Poorttravee als risaliet uitgewerkt, met rechthoekige poortdoorgang, oorspronkelijk met een ijzeren hek afgesloten en bekroond met een balkon met ijzeren leuning op de bel-etage. De flankerende traveeën zijn spiegelend opgebouwd, met op de begane grond een deur- en vensteropening in geprofileerde omlijstingen met sleutel, bij nummer 36 gewijzigd in garagepoort. Op de verdiepingen zijn boven en onder de vensteropeningen muurvelden met kleurrijke tegeltableaus met geometrische motieven of palmetten. De oorspronkelijke bovenvensters zijn bekroond met een driehoekig fronton op consoles.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 98.