erfgoedobject

Hoeve 't Perdekotje

bouwkundig element
ID
209656
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209656

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Perdekotje
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve van het langgeveltype zogenaamd "'T PERDEKOTJE" of "'T PERDEPIET" zie houten opschriften. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) bestaande uit meerdere woningen. Toegankelijk via een aarden oprit langs een beek. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (bitumen). Witbeschilderd woonhuis met rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters. Wagenkot met korfboogvormige poorten in gebruik als garage. Omhaagde voortuin met zwengelpomp tegen een bakstenen pijler. Tussen de woning en de straat bevindt zich een weide beplant met populieren, van de straat afgescheiden door een gemengde beuken- en hulsthaag. Op de hoek van het perceel en naast de beek staat een opvallende hulstboom.

  • MAES R., De naam Goes in onze gewesten, in Artiriacum. Tijdschrift van de heemkring Ambacht Aertrijcke, jaargang 26, nummer 1-2, 2003, p. 3-10.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve 't Perdekotje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209656 (Geraadpleegd op )