erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
209660
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209660

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de hoek met de Zabekestraat, opgericht in 1937 naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de Boerinnenbond en geschonken door Médard Defloo. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Driehoekige constructie opgetrokken in baksteen, bepleisterd en beschilderd in de Mariakleuren wit en blauw. Bekroond door een betonnen kruis. Blauwhardstenen gevelsteen met opschrift "HERINNERING AAN HET 25-JARIG BESTAAN / VAN DEN BOERINNENBOND 1911-1936". Beeldnis met gedrukte spitsboog gevat in omlijsting met mijterboog. Betonnen knielbank. Driehoekig plantsoen met houten zitbanken en met linden, cipressen en buxushagen.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aartrijke, s.l., s.d., nr. 4.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Aartrijke, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 4, 2002, p. 147.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209660 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.