erfgoedobject

Hoeve De Middendreef

bouwkundig element
ID
209663
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209663
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Middendreef
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen zogenaamd "DE MIDDENDREEF" zie houten uithangbord, toegankelijk via een deels verharde oprit. Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778), in deze omgeving bevindt zich dan het zogenaamd "Merleytebosch". De site gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830).

In 1941 registreert het kadaster een vergroting van de gebouwen die plaatsvond vóór 1932. Daarna volgen nog talrijke wijzigingen in de jaren 1940, 1960 en 1970. Erftoegang geflankeerd door geelbakstenen hekpijlers met links een gevelnisje onder mijterboog en met beeld van Maria. In de huidige staat met woonhuis, vernieuwd in de jaren 1950 maar eventueel met oudere kern. Ten oosten van het erf staat een schuur met beplanking en onder zadeldak (Vlaamse pannen).

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1941/1, 1955/1.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve De Middendreef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209663 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.