Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zedelgem
Deelgemeente Aartrijke
Straat Moubekestraat
Locatie Moubekestraat 1, Zedelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Zedelgem (geografische inventarisatie: 01-10-2008 - 31-03-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Smarten

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gebouwd circa 1945 als bedanking voor de behouden terugkeer van twee zonen uit gevangenschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Beeldbepalende ligging aan een bocht van de Moubeek. Opgetrokken in oranje baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Puntgevels met betonnen dekplaten en bekronend, smeedijzeren kruis. Hoeken met markerende steunberen. Voorgevel met getrapte friezen onder de dakrand en gevelsteen met opschrift "TROOST / IN / NOOD". Deur en venstertjes in de zijgevel onder spitsbogen.

Interieur met geelbeschilderde muren onder spits gewelf. Vloer met zwarte plavuizen en fries in cementtegels met geometrische en florale motieven. Altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten en van het Heilig Hart achter houten deuren met metalen tralies.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aartrijke, s.l., s.d., nr. 5.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Aartrijke, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 4, 2002, p. 148.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Datum tekst: 2010

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Moubekestraat (Aartrijke)

Moubekestraat (Zedelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.