Kasteelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve

Beschrijving

Kasteelhoeve bij het kasteel zogenaamd "Litterveld" en ten noorden palend aan het bosrijke kasteeldomein. Beeldbepalende ligging op een hoogte met uitzicht op de vallei van de Potsdambeek en met bijkomende toegang via de Ossebilkstraat. Hoevegebouwen gelegen rond een zeer groot begraasd erf waarop enkele fruitbomen.

Historiek. De hoeve staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778), maar gaat in kern zeker terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). De hoeve is dan eigendom van de Brugse adellijke familie de Croeser.

De hoeve bestaat uit een woonhuis met aanleunende stalling ten noordwesten en een monumentale schuur met jaartal "1872" ten zuidwesten van het erf. Volgens kadastergegevens bestaat het boerenhuis aanvankelijk uit twee wooneenheden en wordt de rechtse woning circa 1852 gereconstrueerd. Achter de huizen worden een aantal percelen aangelegd als lusttuin. In 1885 zijn beide huizen weer verenigd tot een wooneenheid, de hoeve behoort nu aan de familie van Caloen (zie Loppem). Circa 1933 worden de gebouwen uitgebreid.

Beschrijving. Groot boerenhuis van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Dubbelhuis van vijf traveeën in verankerde baksteen, witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint. Huidig uitzicht van rond 1850 maar eventueel met oudere kern. Licht getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Witbeschilderde achtergevel waartegen een lagere aanbouw onder lessenaarsdak. De achterliggende tuin is gedeeltelijk afgesloten door een tuinmuur met steunberen.

Aanleunende stalling onder zadeldak met lagere nok (Vlaamse pannen), witbeschilderd boven een gepekte plint. Enkele oorspronkelijke staldeuren, laaddeur onder zadeldakje. Stoep deels gekasseid en deels met cementtegels. Imposant schuurstalvolume in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). De traveeën van de langsgevels zijn afgescheiden door steunberen. Brede korfboogpoorten met bewaard schrijnwerk en een doorgang afgescheiden door metalen hekken.

Eindgevels versierd met lisenen en getrapte friezen, rondboogopeningen met laaddeur, dichtgemetseld in de zuidwestgevel met erboven het jaartal in gesinterde baksteen. Smalle gekasseide stoep aan de oostzijde en bakstenen stoep aan de westzijde.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, 1852/1, 1885/10, 1933/40.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien