Kapel Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Beschrijving

Opgericht in 1963 ter vervanging van een bestaande kapel. Op de hoek met het restant van een voetweg op de Atlas beschreven als Chemin n° 28, "Binnenweg naer de Berkenhage. Voetweg van den Molen in de Literveldstraet naer de Kapel in dezelfde Literveldstraet". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Rode baksteenbouw onder zadeldak (leien) en met bekronend blauwhardstenen kruis. Spitsboogdeur en -venstertjes met bakstenen omlijsting. Puntgevel met schouderstukken, boven de deur een gevelsteen met opschrift "O.L.V. / ONBEVLEKTE ONTVANGENIS / BID VOOR ONS".

Interieur met bepleisterde muren onder tongewelf met gordelbogen rustend op schalken en consoles en met omlopende geprofileerde lijst. Lichtblauwbeschilderde muurvlakken en witte beschildering (Mariakleuren) voor de bogen, lijsten, vensteromlijstingen en de hoge, blinde spitsboogvormige lancetvensters in de zijmuren. Driezijdige apsis, vensters met glas in lood en beeldnis met beeld van Maria van Lourdes.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Aartrijke, s.l., s.d., nr. 7.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Aartrijke, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 4, 2002, p. 150.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien