Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf, gelegen op een heuvelrug met aan de noordzijde uitzicht op het "Hospitaalbos" en de vallei van de Moubeek. De naam "MISPELHOF", zie houten opschrift op het metalen toegangshek, is niet historisch en verwijst naar de gemengde haag met onder meer mispel en enkele grote zomereiken die het erf afzomen. Toegankelijk via een deels geasfalteerde aftakking van de Rozeboomstraat. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en ligt langs een met bomen afgezoomde landweg. Deze weg loopt heden verder als onverharde landweg, in oostelijke richting aansluitend bij de Kronemolenstraat (zie Veldegem). Gelegen op de wijk Rooseboom. In 1887 registreert het kadaster een vergroting (vóór 1884) van het boerenhuis, gelegen ten noorden van het erf. De schuur, ten zuiden van het erf, staat met huidige configuratie afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830).

Woonhuis met aanleunende stalling onder lagere nok in bruine, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen) waarop een dakruitertje onder zinken tentdak. Aan noordzijde een lager volume onder lessenaarsdak en aansluitend bakhuisje als resultaat van de aanpassing van circa 1884. De gevel aan erfzijde met opkamertravee heeft sporen van een oudere muuropening en een brede, recent ingepaste deurvensterpartij. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met grote roedeverdeling.

De stalling is aan erfzijde bepleisterd en witbeschilderd en verstevigd met een steunbeer. Tegen de westgevel twee zware (later toegevoegde?) steunberen, staldeuren met bewaard schrijnwerk. Gekasseide stoep.

Schuur op L-vormige plattegrond met houten beplanking op een bakstenen voeting en onder zadeldak (golfplaten). Bewaard gebinte.

Boomgaard ten oosten van het erf, poel in de zuidoosthoek van het erf volgens zegsman vroeger gebruikt om vlas te roten.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1887/60.
  • ROVEKAMP C. (red.), Autochtone bomen en struiken in de houtvesterij Brugge. Provincie West-Vlaanderen, Brugge, 2005, p. 50.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien