erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
209796
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209796

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf tegenover de Boutensdreef. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid met woonhuis en schuur ten westen van het erf (zie huidig). Het woonhuis is wellicht in de loop van de 19de eeuw herbouwd.

Boerenhuis met lagere (oudere?) aanleunende stalling aan de straat gelegen. Verankerde, bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (mechanische pannen). Getoogde muuropeningen onder rode strekken, vernieuwd schrijnwerk met T-ramen.

Beplankte schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten) en aan de westkant een lage aanbouw onder lessenaarsdak. Poort-, luik en deuropeningen met bewaard schrijnwerk.

Rechts van het boerenhuis een landgebouw dwars op de straat georiënteerd met aan de straatgevel een rondboogvormig gevelkapelletje met omlijsting in gesinterde baksteen.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209796 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.