Beschrijving

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een groot, onverhard erf. Toegankelijk via een lange kronkelweg. Staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar gaat wel terug tot voor de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830). Gelegen op de Ichteghem hoek in het westelijk deel van Aartrijke dicht tegen de grens met Ichtegem. Ondanks de mutatieschets van 1887 lijken de gebouwen weinig veranderingen te hebben ondergaan. De schets van 1941 toont ingrijpende wijzigingen van vóór 1932 onder andere met toevoegen van enkele landgebouwen achter het woonhuis en ten oosten van het erf.

Boerenhuis met geïncorporeerde stalling ten noorden van het erf, waarschijnlijk van circa 1800. Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (gesmoorde Vlaamse pannen). Achteraan met brede opkamer van twee traveeën. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met diefijzers en T-ramen. Tegen de rechterzijgevel een vierkante witbeschilderde hekpijler met metalen hek.

Bewaard interieur met balklagen, schouw met roodbeschilderde schouwwangen en geprofileerde houten schouwbalk. Bewaarde deuren en spinde links van de schouw. Vloer met cementtegels met geometrische motieven.

Achter en tegen het huis een langgestrekt en dwarsgeplaatste stalling in verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Ouder witbeschilderd gedeelte uitgebreid met volume in bruine baksteen (vóór 1932) met bewaarde staldeuren.

Kleine stalling ten westen van het erf, verankerde witbeschilderde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en aflijnende tandlijst onder de dakrand. Gekasseide stoep. Mestvaalt afgeboord met bakstenen muurtje.

De monumentale dwarsschuur, ten zuidwesten van het erf, staat op het primitief plan maar met huidig uitzicht eerder daterend uit de late 19de eeuw. Tegen de gevel een gevelsteen met moeilijk leesbaar opschrift "D'HANINS DE MOERKERKE / DE DEURWAERDER", een adellijke familie uit Moerkerke (zie Damme). Verankerde, gele baksteenbouw boven een gepekte plint, onder zadeldak (golfplaten) en met brede korfboogpoorten.

Erf afgezoomd met een meidoornhaag.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1887/47, 1941/82.