Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar gaat terug tot voor de opmaak van het primitief kadaster (circa 1830). Gelegen in de wijk Winnendale. Het kadaster registreert in 1860 een opsplitsing in twee wooneenheden. Opnieuw samenvoegen in 1877, mogelijk wordt het huis dan ook vergroot. Circa 1904 gebeuren nog enkele wijzigingen waaronder bouwen van het bakhuisje.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met grote roedeverdeling. Aangebouwde, lagere stalling onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1864/92, 1877/11, 1904/19.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien