erfgoedobject

Hoeve De Maere

bouwkundig element
ID
209807
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209807

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Maere
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Kleine hoeve aan de straat zogenaamd "HOEVE DE MAERE" zie opschrift. Wellicht in oorsprong als pachthoeve horend bij het achterin gelegen landhuis. Eigendom van de familie de Maere, kasteelheren van het "Kasteel d'Aertrycke" dat vroeger op grondgebied Aartrijke lag tot een gedeelte in 1977 bij Torhout werd gevoegd (zie Torhout). Het hoevetje staat niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), wellicht dateert het uit het einde van de 19de eeuw.

Dubbelhuis van drie traveeën en schuurstalvolume in bruine verankerde baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) rond een gekasseid erf. Rechthoekige muuropeningen onder strekken of lateien.

Rechts van het huis vertrekt de rechte oprit naar het landhuis nummer 35.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve De Maere [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209807 (Geraadpleegd op )