Pleinbeluik

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pleinbeluik

Beschrijving

Aan weerszijden van een in begin 19de eeuw reeds bestaande steeg met smalle overbouwde toegang bevinden zich twee beluikjes (nummer 9-23 en nummer 25), heden door studenten bewoond en opgeknapt.

Voorheen nummers 25-33. Pleinbeluik toegankelijk via smalle overbouwde doorgang, gegroeid rondom een oudere kern. Nummer 29 opklimmend tot eind 18de eeuw. Buitenwoning: één bouwlaag, thans lichtjes verhoogd, onder lessenaarsdak (aanleunend tegen blinde muur) (Vlaamse pannen). Rechthoekige en getoogde vensters in bepleisterde gevel op gecementeerde of gepikte plint. Nummer 25, 27, 31 en 33 dateren van 1845-46 en zijn deels verbouwingen van een bij een lusttuin behorend dienstgebouw (nummer 25-27 en deurtravee van 33) deels nieuwbouw. Eerst genoemde woningen met twee bouwlagen, drie traveeën met spiegelbeeldschema onder zadeldak (Vlaamse pannen), laatst genoemde met anderhalve bouwlaag, twee traveeën en lessenaarsdak (Vlaamse pannen). Verankerde witgekalkte gevels op gecementeerde plint met schijnvoegen. Getoogde vensters op tegeldrempels.

• Kadaster Gent, mutatieregisters.