Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Loppem

Beschrijving

Op de hoek met de Rijselsestraat. Voormalige herberg "De Rode Leeuw" en "A l'Université", thans lingeriewinkel "ISTANA", zie uithangbord. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem, beschermd bij M.B. van 17/05/1999.

De bebouwing gaat terug tot vóór 1600 en is gelegen op gronden van de heerlijkheid Dekenslaten, een leengoed van de deken van Sint-Donaas te Brugge. Dit leengoed vormt een zeer kleine enclave in de dorpskern van Loppem. De oudste vermelding van de herberg gaat terug tot 1633, in 1676 komt voor het eerst de herbergnaam "De Roode Leeuw" voor. Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met een lang volume, dwars op het Dorp en parallel aan de Rijselsestraat. Er is beplanting te zien tussen het gebouw en de Rijselsestraat. Vanaf 1810 is er een houtzagerij gevestigd. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) afgebeeld zie Ferrariskaart maar met aanpalende bijgebouwtjes ten zuiden van de woning.

Vanaf 1861 verhuist de houtzagerij naar de overkant van het Dorp in de gewezen herberg "Het Schaak" (zie straatinleiding). De nieuwe herbergier, vlashandelaar Franciscus Ryde, verhoogt de oude herberg met een halve verdieping en geeft de nieuwe naam "A l'Université". Zijn dochter trouwt met onderwijzer en gemeentesecretaris Emiel Taveirne. Als gemeentesecretaris mag deze geen herberg houden. Hij richt daarom aan de Rijselsestraat een bureel in terwijl zijn vrouw de herberg openhoudt. Na de sluiting van de herberg in 1911 verbouwt de nieuwe eigenaar, aannemer Henri Osselaere, de bergplaatsen langs de Rijselsestraat tot schrijnwerkerij. De gelagzaal wordt afgebroken en vervangen door een kruidenierswinkel.

Op een foto uit het interbellum heeft het hoekpand op de begane grond eenvoudige, segmentboogvormige muuropeningen en geen afgeschuinde hoektravee. Het woonhuis aan de kant van de Rijselsestraat wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en is na de oorlog vervangen zie huidig.

Na de jaren 1970 worden de gebouwen tijdelijk in gebruik genomen door het West-Vlaams Technisch Centrum, schrijnwerkerij van tekentafels en schoolmeubelen. Geheel van winkel op de hoek met uitzicht van circa 1900. Begane grond, aangepast in de jaren 1940-1950 met winkelpuien en boven de ingang een beeldnis met beeld van de Heilige Jozef, patroon van de schrijnwerkers.

Geelbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder half schilddak (Vlaamse pannen) en boven een bepleisterde plint met imitatievoegen. Kroonlijst op klossen. Woonhuis aan de Rijselsestraat uit de jaren 1940-1950 met historiserende deuromlijsting en pseudovakwerk in de geveltop.

Aanpalend gebouw van voormalig schrijnwerkeratelier in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).

• ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, W/01580.
  • BONDUEL L., het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 87.
  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 141-144.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien