erfgoedobject

Begraafplaats van Loppem

bouwkundig element
ID: 209871   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209871

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats van Loppem
  Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Loppem
  Deze bescherming is geldig sinds 17-05-1999

Beschrijving

Begraafplaats van Loppem gedeeltelijk ingeplant op de pastorietuin en de tuin van het kasteel "ter Mote" (zie Stationsstraat 3). Aangelegd tussen 1948 en 1952 en uitgebreid in 1996 ten koste van de pastorietuin. Gelegen binnen het beschermde dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem, beschermd bij M.B. van 17/05/1999. Afgebakend door de tuinmuur van de pastorie (zie Dorp 12), de Rijselsestraat, Brombilk en het kasteelpark van het kasteel "ter Mote".

Rechthoekige plattegrond afgezoomd met laurierkers en haagbeuken. Een centraal geknikt pad (betonklinkers) leidt naar een calvariekruis in een portiek onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door taxussen. Militaire begraafplaats rechts van de ingang met graven van oud-strijders uit de beide Wereldoorlogen gegroepeerd rond een driehoekig plantsoen met centraal een obelisk. Ossuarium links van de ingang eveneens in een driehoekig plantsoen. Links van de calvarie het columbarium en rechts de strooiweide. Op de begraafplaats enkele leilinden, beuken en coniferen.

 • ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, W/01580.
 • DENYS B., DEHULLU P., SOMERS R., De Sint-Martinuskerk te Loppem, s.l., 1996, p. 12.
 • SOMERS R., Een historische wandeling in de Loppemse dorpskom. Handleiding voor de gidsen, publicatie in het kader van Open Monumentendag, Zedelgem, 2003.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties

 • Is deel van
  Dorp
  Dorp (Zedelgem)

 • Is deel van
  Dorpskom Loppem
  Beukenweg, Dorp, Rijselsestraat, Stationsstraat (Zedelgem)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Begraafplaats van Loppem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209871 (Geraadpleegd op 25-05-2019)