erfgoedobject

Landhuis

bouwkundig element
ID
209876
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Achterin gelegen landhuis in een bos en toegankelijk via een aarden weg. Volgens zegsman gebouwd in 1939 in opdracht van Albert Coppieters. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Dubbelhuis opgetrokken in een traditionele stijl, witbeschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen, gepekte plint onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, vensters met kleine roedeverdeling, beluikt op de verhoogde begane grond. Deur met blauwhardstenen buitentrap en trekbel. Drie dakkapelletjes onder zadeldak en met houten bebording. Achtergevel met gelijkaardige muuropeningen, gekasseide binnenkoer met ten noorden ervan een laag bijgebouw.

Gaaf bewaard interieur van 1939 onder andere met bordestrap, paneeldeuren en vloer in dambordpatroon (zwart en wit). Grote keuken met hoge schouw in gesinterde baksteen gedeeltelijk bekleed met Delftse tegels en met geprofileerde, houten schouwbalk. Breed aanrecht in gezoete blauwe hardsteen en aansluitende, plafondhoge keukenkast met dubbele vleugeldeur.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209876 (Geraadpleegd op )