Villa Madonna

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Madonna

Beschrijving

Vrijstaand, imposant landhuis zogenaamd "Villa Madonna" gelegen in een beboomde tuin. Opgetrokken circa 1911 door Joseph Coppieters, telg van de adellijke familie en zoon van Léon Coppieters, die het "Vijverskasteel" bewoont. Vader Léon blijft eigenaar van de grond. Tijdens de Eerste Wereldoorlog functioneert het gebouw enkele dagen als verblijfplaats voor kolonel Degoutte, die het bevel voert over Vlaanderen. Doet dienst als woning voor de familie Coppieters tot 1928. Thans in gebruik als handel in doe-het-zelfmaterialen. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Verankerde (sierankers), oranje baksteenbouw op asymmetrische plattegrond onder zadeldaken met wolfseinden (leien). Eclectische stijl met historiserende inslag getypeerd door vensters en kruiskozijnen, gevat in rond- en tudorboognissen, en kordon en aflijnende tandlijsten. Omlopende lijst in lichtgele baksteentjes boven de vensternissen. Brede ingangspartij van twee traveeën rechts uitgewerkt als zijrisaliet onder afgewolfd zadeldak (leien) en bekroond met smeedijzeren windvaan. Meerdere erkeruitbouwen en veranda tegen de achtergevel. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met boogvormige keldermonden, en toegankelijk via een bordestrap met leuning gevat in bakstenen pijlers onder blauwhardstenen dekplaten. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, de vensters op de verdieping hebben kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Kroonlijst op klossen en houten draagconstructies onder de dakgoten van de steekkappen. De dakvlakken worden onderbroken door dakkapelletjes onder leien bedaking.

De tuin is van de straat afgescheiden door een haag en toegankelijk via fraaie, smeedijzeren hekken gevat in bakstenen pijlers.

• BONDUEL L., CAPPON G., Wandelen in Loppems verleden, Torhout, 1982, s.p., foto 39.
  • DEPOURCQ A., Villa Madonna, in: DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 30-32.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien