Directeurswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning

Beschrijving

Heren- en directeurswoning (circa 1905) horend bij een houtzagerij, opgetrokken door Camiel Barbier. Hij is actief in de gemeentepolitiek, eerst als schepen vanaf 1926 en tussen 1932 en 1938 als burgemeester van Loppem. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Oorspronkelijk van de straat afgescheiden door een voortuin en metalen hekken. Rechts en meer achterin wordt later een koetshuis en een werkhuis bijgevoegd. De dwarsvleugel achteraan de woning wordt vermoedelijk vóór 1950 met een verdieping verhoogd. In 1959 worden de gebouwen verkocht aan de familie Rousseneu, die ter plaatse een meubelfabriek uitbouwt. Koets- en werkhuis verdwijnen en het vrijgekomen perceel is recent verkaveld voor woningbouw. Tegenwoordig in gebruik als woning bij het bijhorende tuincentrum.

Statig dubbelhuis van vijf traveeën onder mansardedak (leien). Symmetrisch uitgewerkte voorgevel in oranje baksteen gecombineerd met gele en rode baksteen voor de segmentboogvormige ontlastingsbogen, hoekkettingen, doorlopende banden en geometrisch siermetselwerk. Rechthoekige muuropeningen onder blauwhardstenen lateien waarboven de boogvelden zijn versierd met groen- en geelgeglazuurde tegels in dambordpatroon. Geblokte ontlastingsbogen met diamantkop als sluitsteen. Verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met segmentboogvormige keldermonden. Deur met blauwhardstenen buitentrap. Mansardedak met centraal, neoclassicistisch dakvenster onder halfrond fronton en met flankerende voluten, links en rechts ronde dakkapellen met bekronende bol. Zij- en achtergevels met gedeeltelijke beraping, rechterzijgevel opengewerkt met rechthoekige vensters en rond venster met stervormige roedeverdeling.

• BONDUEL L., Het Zedelgem, Veldegem, Loppem en Aartrijke van toen. Een verzameling foto's en prentbriefkaarten aangevuld met beknopte historische gegevens, Brugge, 1983, p. 112-113.
  • BONDUEL L., CAPPON G., Wandelen in Loppems verleden, Torhout, 1982, s.p., foto 40.
  • DEPOURCQ A., Herenwoning Barbier, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 23-25.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien