erfgoedobject

Monument Karel de Goede

bouwkundig element
ID
209895
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209895

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument Karel de Goede
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument Karel de Goede
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Monument gewijd aan Karel de Goede, gelegen in een plantsoen palend aan de Steenbrugsestraat, wellicht opgericht tijdens het interbellum door de familie van Caloen, kasteelheren van het kasteel van Loppem.

Monument in witte natuursteen bestaande uit een hoger middendeel met nis onder halfrond fronton steunend op gecanneleerde pilasters. Bas-reliëf met afbeelding van een biddende Karel de Goede. Sokkel met opschrift "DE LIEFDE / IS STERKER / DAN DE DOOD". Geflankeerd door lage, gebogen muren met opschrift "KAREL / DE GOEDE" en wapenschilden onder andere van de familie van Caloen, de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Loppem. Het monument wordt achteraan afgezoomd door een taxushaag en overschaduwd door een linde.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Aanvullend op de tekst van 2010, zijn volgende gegevens beschikbaar:

Monument gewijd aan Karel de Goede, gelegen in een plantsoen palend aan de Steenbrugsestraat, opgericht in 1956 in opdracht van baron Karl van Caloen (1889-1989), burgemeester van Loppem van 1947 tot 1970. Dit monument werd ontworpen door Octave Rotsaert.

Het monument drukt de bijzondere verering van de familie van Caloen voor Karel de Goede uit, een verering die al teruggaat tot de 19de eeuw (generatie Charles van Caloen - Savina de Gourcy Serainchamps).

Het monument draagt vier wapenschilden: links het familiewapen van Caloen, centraal de wapens van de provincie West-Vlaanderen en de gemeente Loppem, en rechts het wapen van de familie van Outryve d'Ydewalle. Karl van Caloen was sedert 1926, in tweede huwelijk, getrouwd met Marie-Jeanne van Outryve d'Ydewalle (1900-1993) en was de schoonbroer van de toenmalige gouverneur van West-Vlaanderen baron Pierre van Outryve d'Ydewalle (1912-1997).

  • HEMSCHOOTE J. 2022: Karel de Goede: onverwachte ontmoeting, Kerk & Leven: Tabor Zedelgem, 83/2, 1-2.
  • Informatie over de ontwerper verkregen van Manuel Lootens (september 2013).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monument Karel de Goede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209895 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.