Kapel Onze-Lieve-Vrouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Ook wel gekend als "Emmaüskapel". Gelegen in het parkdomein van het Merkemveldbos. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Opgetrokken in 1951, naar een ontwerp van André De Pauw, in opdracht van het Vlaamsch Verbond der Katholieke Scouts (VVKS) dit om de katholieke inslag van de vereniging te benadrukken. Deze vereniging had na de Tweede Wereldoorlog een deel van het Merkemveld aangekocht om er activiteiten uit te bouwen. Vernieuwd in 1985 door het Vlaams Verbond van Katholieke Scouts en Meisjesgidsen (VVKSM, sinds 2006: Scouts en Gidsen Vlaanderen).

Kapel in neoromaanse stijl, rode baksteenbouw boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), steunberen op de hoeken. Voorgevel met bekronend klokkentorentje, halfronde koorapsis. Geprofileerde rondboogopeningen bij de brede poort geflankeerd door kruisen uitgespaard in het metselwerk, de drie gekoppelde vensters in de zijgevels en de koorapsis.

Interieur. Altaar in blauwe hardsteen met beeld van Maria.

• Boschvogelroute Zedelgem, Aartrijke, s.d., p. 7.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Loppem, s.l., s.d., nr. 2.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 3, 2002, p. 111.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien