Villa M

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa M

Beschrijving

Villa "M", opgetrokken in 1992 naar een ontwerp van architect Stéphane Beel (Gent). Achterin gelegen en toegankelijk via een beukendreef die het perceel aan westzijde afbakent. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Ingeplant in de voormalige moestuin van het kasteel "Baesveld" waarvan het oostelijk deel nu hoort bij de voormalige oranjerie van het kasteel. De tuinen worden gescheiden en aan zuidzijde afgebakend door oude bakstenen muren van de vroegere moestuin en oranjerie. Beide percelen, samen een rechthoek vormend, liggen midden in het bosgebied "Merkemveld" (zie straatinleiding).

Langgerekt, balkvormig volume parallel aan de oude tuinmuur gebouwd. Het volume is een weinig verhoogd, steunend op een naar binnen liggende sokkel en geeft daardoor een zwevend effect. Opgedeeld in gesloten en open delen wat doorheen de ruimte een afwisseling geeft van binnen en buiten met als gevolg een contrast tussen beslotenheid en openheid. De open delen fungeren als buitenkamers in relatie met de omgeving. De woning is aan de oostzijde met planken bekleed en langs daar toegankelijk via een betonnen helling. De beglaasde westzijde is op de tuin georiënteerd. Vensters en openingen in de gesloten wanden bieden een gekadreerd uitzicht op de omgeving.

Omgeven door gazon, tussenmuur in rode baksteen en met steunberen.

• BECKAERT G. (red.), Stéphane Beel Architect, 1999, Gent-Amsterdam, p. 66-73.
  • DEPOURCQ A., VERMEIRE G., Villa M, door Stéphane Beel, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 62-65.
  • VAN LOO A., Repertorium van de architectuur in België van 1830 tot heden, Antwerpen, 2003, p. 145-146.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien