erfgoedobject

Hoeve Vuylvoorde

bouwkundig element
ID
209959
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209959

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vuylvoorde
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vuylvoorde
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "VUYLVOORDE" (zie houten uithangbord). Tegenwoordig woning en kaarsengieterij. Achterin gelegen en toegankelijk via een rechte, aarden oprit. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

De hoeve klimt volgens de literatuur op tot het einde van de 16de eeuw. De relatief grote uitbating geraakt doorheen de eeuwen verbrokkeld door opeenvolgende verdelingen bij erfenis. De hoeve ligt eertijds langs het "meulenstraetken", dat de Oude Ieperweg met de Zeedijkweg verbindt. Door de verdelingen zouden er op het einde van de 18de eeuw drie woonhuizen op het erf staan, zie Ferrariskaart (1770-1778). In 1788 wordt het Molenstraatje niet meer gebruikt, gezien er sprake is van "een behuysde erve synde voortyds deel geweest van een meerder hofplatse genaempt 't Fort langs het verduysterd meulenstraetken". Bebouwing zoals afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845), met andere configuratie dan op de Ferrariskaart. Nu met een relatief klein woonhuis met een parallel geplaatst landgebouw en nog twee kleinere gebouwtjes. Het huidige uitzicht van de woning doet vermoeden dat het in de loop van de 19de eeuw verbouwd is als twee- of driewoonst. Een dwars landgebouw, vermoedelijk ook daterend uit de 19de eeuw, is recent geïncorporeerd in het woonhuis.

Woonhuis en schuur gelegen langs een groot gazon waardoor gekasseide paadjes. Recente tuinaanleg. Door het incorporeren van de dwarsvleugel heeft het woonhuis een L-vormige plattegrond. Verankerde, witbeschilderde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met T-ramen. Stoep met klinkers. Grote beplankte dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) ten noorden van het erf.

  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 99-101.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Vuylvoorde [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209959 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Zedelgem

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.