Halfvrijstaande burgerwoning, opgetrokken circa 1900 door Emiel Blomme, tevoren uitbater van de houtzagerij en herberg "Heidelberg". Opgetrokken ter vervanging van de ouderlijke woning. Links van het huis loopt een voetweg naar de kerk op de Atlas der Buurtwegen (1845) aangeduid als Chemin n° 13bis, "Kerkhofwegel. Sentier allant au Cimétière de Lophem".
Dwarshuis met historiserende trapgevel in oranje, verankerde (sierankers) baksteen boven een blauwhardstenen (gecementeerd aan de zijgevel) plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel versierd met geometrische motieven in gele baksteen. Licht vooruitgeplaatste trappen boven een rollaag. Segmentboogvormige muuropeningen onder geblokte strekken, smeedijzeren balustrade bij het deurvenster op de verdieping. Dakgoten met geprofileerde kroonlijst op houten klossen. Het gebeeldhouwde leeuwtje op de top van de trapgevel, uitgevoerd door beeldhouwer Leopold Van Troostenberghe, draagt een wapenschild waarop de letters "BM", initialen van de bouwheren Blomme-Maenhout.
Rechts een toegangspoortje onder trapgevel bekroond door een bol in blauwe hardsteen.
ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, W/01580.
VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 152.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Van Aerschot, Suzanne; Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)