Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zedelgem
Deelgemeente Loppem
Straat Stationsstraat
Locatie Stationsstraat 26, Zedelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Zedelgem (geografische inventarisatie: 01-10-2008 - 31-03-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Halfvrijstaande burgerwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met links een aanpalende tuin. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Meerdere volumes in oranje baksteen, met aan de straat een hoger opgaand en vooruitspringend rechterdeel, boven een blauwhardstenen plint met breukstenen en onder zadeldaken (mechanische pannen). Gebruik van rode baksteen voor de doorlopende banden (als speklagen) en de strekken. Rechtertravee onder steekkap met puntgevel en op de verdieping een houten erker onder leien afdak. Verhoogde begane grond. Segmentboogvormige muuropeningen, deur met blauwhardstenen buitentrap en met bewaard schrijnwerk onder luifel (leien). Rondboogvenster in de puntgevel aan straatzijde en in de zijgevel. Aan de zijkant een bijkomende ingang en erker onder half kegeldak (leien), gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Datum tekst: 2010

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Stationsstraat

Stationsstraat (Zedelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.