erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
209981
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209981

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Halfvrijstaande burgerwoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met links een aanpalende tuin. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Meerdere volumes in oranje baksteen, met aan de straat een hoger opgaand en vooruitspringend rechterdeel, boven een blauwhardstenen plint met breukstenen en onder zadeldaken (mechanische pannen). Gebruik van rode baksteen voor de doorlopende banden (als speklagen) en de strekken. Rechtertravee onder steekkap met puntgevel en op de verdieping een houten erker onder leien afdak. Verhoogde begane grond. Segmentboogvormige muuropeningen, deur met blauwhardstenen buitentrap en met bewaard schrijnwerk onder luifel (leien). Rondboogvenster in de puntgevel aan straatzijde en in de zijgevel. Aan de zijkant een bijkomende ingang en erker onder half kegeldak (leien), gedeeltelijk bewaard schrijnwerk.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209981 (Geraadpleegd op 22-06-2021)