erfgoedobject

Jachtopzienerswoning

bouwkundig element
ID
209985
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209985

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jachtopzienerswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Restaurant zogenaamd "Ten Voute", opgetrokken circa 1863 als jachtopzienerswoning aan de rand van het kasteelpark van het *"Kasteel van Loppem". Ontwerper is architect Jean Bethune (Brugge) die ook de plannen van het kasteel tekent. Vanaf de jaren 1970 uitgebaat als restaurant.

Laag vrijstaand volume in verankerde, bruinrode baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, daktegels) met verschillende nokhoogten. De woning is uitgevoerd in dezelfde neogotische stijl zoals bij het kasteel, geïnspireerd op Brugse voorbeelden. Getypeerd door het gebruik van boognissen, kruis-, klooster- en bolkozijnen en dakvenster.

Achteraan een ruime recentere aanbouw. De tuin sluit aan bij het kasteelpark.

  • DEPUYDT J., DENYS B., Jachtwachtersdrama te Loppem in 1905, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 22, nr. 1, 2001, p. 52
  • VAN CALOEN V., VAN CLEVEN J., BRAET J., Het kasteel van Loppem, Oostkamp, 2001, p. 83.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Jachtopzienerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209985 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.