Sint-Jozefskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefskapel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel van Loppem

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteeldomein van Loppem

Beschrijving

Sint-Jozefskapel gelegen op de noordhoek van het kasteeldomein en het doolhof van het "Kasteel van Loppem". Gelegen binnen het beschermde landschap "Park van Loppem", beschermd bij M.B. van 27/08/1985.

Opgericht tussen 1850 en 1874 door de familie van Caloen, kasteelheren te Loppem. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Rode baksteenbouw met driezijdige apsis en aflijnende baksteenfries onder pagodedak met wolfseind (leien), aan de voorzijde gedragen door houten consoles. Bekronend smeedijzeren kruis. Ingang met spitsboogopening geflankeerd door overhoekse en verjongende steunberen, dubbele vleugeldeur met bewaard schrijnwerk. Zijgevels met spitsboogramen met glas in lood. Altaar achter getraliede spitsboogopening. Beschaduwd door de bomen van het kasteelpark.

• ARCHIEF RUIMTE EN ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnr. W/00596, W/01059.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Loppem, s.l., s.d., nummer 7.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jaargang 23, nummer 3, 2002, p. 114.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien