Hoeve De Kelle

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zedelgem
Deelgemeente Loppem
Straat Steenbrugsestraat
Locatie Steenbrugsestraat 45, Zedelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Zedelgem (geografische inventarisatie: 01-10-2008 - 31-03-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve De Kelle

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "DE KELLE" (zie houten uithangbord), wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen tegenover het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Wellicht pachthoeve van de familie van Caloen, herkenbaar aan de rode en witte beschildering van het schrijnwerk. Losse bestanddelen rond een gekasseid erf. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Woonhuis van anderhalve verdieping in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Toegang aan de linkerzijde (met nieuw parement) via een smeedijzeren hek. Rechthoekige muuropeningen onder strekken met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met kleine roedeverdeling. Vierkante vensters op de verdieping aan straatzijde waarvan het middelste venster beschilderd in trompe-l'oeil en met houten kapelletje met beeld van Maria. Rechterzijgevel met sporen van oudere muuropeningen.

Schuurstalvolume ten noordwesten in verankerde baksteen, deels met beplanking, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zomerkeuken ten zuidwesten van het erf. Beide met witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Datum tekst: 2010

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenbrugsestraat

Steenbrugsestraat (Zedelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.