erfgoedobject

Hoeve De Kelle

bouwkundig element
ID: 209989   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209989

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Kelle
    Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "DE KELLE" (zie houten uithangbord), wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen tegenover het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Wellicht pachthoeve van de familie van Caloen, herkenbaar aan de rode en witte beschildering van het schrijnwerk. Losse bestanddelen rond een gekasseid erf. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Woonhuis van anderhalve verdieping in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Toegang aan de linkerzijde (met nieuw parement) via een smeedijzeren hek. Rechthoekige muuropeningen onder strekken met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, beluikte vensters met kleine roedeverdeling. Vierkante vensters op de verdieping aan straatzijde waarvan het middelste venster beschilderd in trompe-l'oeil en met houten kapelletje met beeld van Maria. Rechterzijgevel met sporen van oudere muuropeningen.

Schuurstalvolume ten noordwesten in verankerde baksteen, deels met beplanking, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zomerkeuken ten zuidwesten van het erf. Beide met witbeschilderde erfgevel boven een gepekte plint.


Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve De Kelle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/209989 (Geraadpleegd op 23-05-2019)