Burgerhuis met magazijn Ons Genoegen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zedelgem
Deelgemeente Loppem
Straat Steenbrugsestraat
Locatie Steenbrugsestraat 91A, 93, Zedelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Zedelgem (geografische inventarisatie: 01-10-2008 - 31-03-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met magazijn Ons Genoegen

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Burgerwoning met aanpalend magazijn zogenaamd "ONS / GENOEGEN" zie gevelsteen. Verankerde baksteenbouw van drie bouwlagen boven een blauwhardstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Parement in oranje baksteen met links een zijrisaliet en erker met opengewerkte bakstenen balustrade op de bovenbouw. Rechthoekige muuropeningen, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk onder meer bij de vensters met schuiframen van de verhoogde begane grond en met karakteristieke roedeverdeling in de bovenlichten. Deur met bewaard schrijnwerk in verdiept portaal met buitentrapje en onder luifel.

Aanleunend magazijn oorspronkelijk enkel bestaande uit rechtertravee en later met linkse uitbreiding zie bouwnaad. Baksteenbouw onder zadeldak (golfplaten). Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Datum tekst: 2010

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Steenbrugsestraat

Steenbrugsestraat (Zedelgem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.