is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw
Deze vaststelling was geldig van tot
Achterin gelegen kapel toegankelijk via een aarden oprit. Historisch verbonden met het goed "TER LOO" (zie nummer 56), maar in 1960-1962 verkocht samen met een perceel grond voor de oprichting van het *Centrum voor Kunstmatige Inseminatie (zie nummer 48). Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.
Een eerste familiekapel zou opgericht zijn kort na 1671 in de nabijheid van het goed "ter Loo". Dit valt af te leiden uit het testament van Joanna de Schietere, opgemaakt kort voor haar dood in 1671, waarin ze 60 ponden schenkt voor de oprichting van deze kapel. Volgens de literatuur is de neogotische kapel opgericht in 1847 maar op de Ferrariskaart (1770-1778) staat reeds een kapel. Wellicht worden bij de bouw van de nieuwe kapel in 1847 delen van de oorspronkelijke hergebruikt. Onder meer de roosvensters en schouderstukken in witte natuursteen zijn mogelijk ouder.
Op het primitief kadasterplan staat de familiekapel als "cappelleken" ongeveer op dezelfde locatie als op de Ferrariskaart.
Het kadaster registreert in 1883 de nieuwe constructie van een kapel die meer dan drie jaar tevoren plaatsvond. Vermoedelijk werd de bestaande kapel herbouwd.
Bruine baksteenbouw onder zadeldak (leien), gebruik van gele baksteen voor de hoekkettingen. Aflijnende tandlijst en kalkzandstenen lijst onder de dakrand. Deuropening met dubbele deur (bewaard schrijnwerk met achthoekige metalen roosters) en vensters in de zijgevels met spitsboog en afgeschuinde dagkanten. Verzorgd metselwerk in zandsteen bij de (neo?)gotische roosvensters in voor- en achtergevel.
Interieur met witbepleisterde muren onder tongewelf. Houten altaar achter metalen hekken. Roosvensters met brandglazen.
Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)