erfgoedobject

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
210031
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210031

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pijlerkapel aan de rand van het domein "Merkemveld" (zie Merkemveldweg) oorspronkelijk horend bij het kasteel "Baesveld". Staande naast de voormalige kasteeltoegang met bakstenen hekkenpijlers. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Van 1919, zie muurplaat met opschrift "DEZE KAPEL WERD IN 1919 GEBOUWD / DOOR DE FAMILIE / DE KERCHOVE D'OUSSELGHEM / ALS DANK VOOR HET VRIJWAREN VAN / HET KASTEEL BAESVELD / TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG". In 2004 gerestaureerd. Witbeschilderde bakstenen pijler op een vierkante sokkel en kapelnis op verbrede onderbouw, zadeldakje in baksteen rustend op zandstenen kraagstenen. Beglaasde rondboognis met beeld van Maria.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Loppem, s.l., s.d., nr. 10.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: kapellen in Loppem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 3, 2002, p. 117.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien
Datum  : 2010


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Baesveld en bijhorende hoeve

  • Is deel van
    Zeedijkweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210031 (Geraadpleegd op 22-06-2021)