erfgoedobject

Hoeve Rabauwenhof

bouwkundig element
ID
210034
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210034
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "RABAUWENHOF" zie houten uithangbord, losse bestanddelen rond een begraasd erf, toegankelijk via een aarden oprit. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. Het toponiem "Rabauwenbilk" gaat zeker terug tot 1460 wanneer er sprake is van een "rabaubeilc" aan de Zeedijkweg en palend aan het veldgebied in het zuiden van Loppem. In een landboek uit 1665 van de heerlijkheid Den Houtschen wordt een "oud hof" vermeld. Wellicht verhoudt de hoeve zich als een latere landbouwuitbating tot het oudere hof. De site staat niet op de Ferrariskaart (1770-1778) maar is wel aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830).

Verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), 19de-eeuws uitzicht.

Witbeschilderd boerenhuis met gepekte plint en met rechts een hoger opgaand gedeelte met achteraan een opkamer, gelegen ten noorden van het erf. Rechthoekige muuropeningen, één verbouwde vensteropening aan de voorgevel, onder wit- en roodbeschilderde strekken, beluikte vensters.

Ten westen een langgestrekte stalling, verbouwde muuropeningen. Ten oosten een dwarsschuur met deels beplankte noordgevel.

Tweeledig ovenhuisje in de zuidwesthoek van het erf met gedichte rondboogopening aan noordzijde. Achteraan een weide met poel.

  • VERVENNE A., Oude hoeven, herbergen en molens en hun bewoners te Loppem, Loppem, 1976, p. 113-117.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Rabauwenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210034 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.