Hovenierswoning Tuinhuys

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Zedelgem
Deelgemeente Veldegem
Straat Hoogveld
Locatie Hoogveld 8, Zedelgem (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Zedelgem (geografische inventarisatie: 01-10-2008 - 31-03-2010).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hovenierswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 09-11-2011.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hovenierswoning horend bij kasteel "Hoogveld" zogenaamd "TUINHUYS" zie beschilderd opschrift met roodbakstenen omlijsting, volgens gevelankers gedateerd "1927". Gelegen in een tuin aan de oostdreef leidend naar het kasteel. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder hoog zadeldak (rode en blauwe Vlaamse pannen). Regionalistische stijl gekenmerkt door tuitgevels met schouderstukken, overhoekse steunberen. Driezijdige erker en rechthoekige vensters met roodbakstenen vensterbanken en onder houten lateien, enkele met luiken, deur in rondboogportiek met roodbakstenen omlijsting. Bewaard schrijnwerk beschilderd in groen en wit, vensters met kleine roedeverdeling. Schouwkanaal aan de noordoostgevel opengewerkt met rondboognis waarin een klokje. Laag bijgebouwtje ten zuidwesten van het huis onder zadeldak in dezelfde stijl als de woning.

Bron: Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia & Vranckx, Martien

Datum tekst: 2010

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hoogveld

Hoogveld (Zedelgem)

is gerelateerd aan Kasteel Hoogveld

Hoogveld 4, Zedelgem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.