erfgoedobject

Hovenierswoning Tuinhuys

bouwkundig element
ID
210076
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210076

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hovenierswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hovenierswoning horend bij kasteel "Hoogveld" zogenaamd "TUINHUYS" zie beschilderd opschrift met roodbakstenen omlijsting, volgens gevelankers gedateerd "1927". Gelegen in een tuin aan de oostdreef leidend naar het kasteel. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder hoog zadeldak (rode en blauwe Vlaamse pannen). Regionalistische stijl gekenmerkt door tuitgevels met schouderstukken, overhoekse steunberen. Driezijdige erker en rechthoekige vensters met roodbakstenen vensterbanken en onder houten lateien, enkele met luiken, deur in rondboogportiek met roodbakstenen omlijsting. Bewaard schrijnwerk beschilderd in groen en wit, vensters met kleine roedeverdeling. Schouwkanaal aan de noordoostgevel opengewerkt met rondboognis waarin een klokje. Laag bijgebouwtje ten zuidwesten van het huis onder zadeldak in dezelfde stijl als de woning.


Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein Hoogveld

  • Is deel van
    Hoogveld


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hovenierswoning Tuinhuys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210076 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.