Architectenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Architectenwoning

Beschrijving

Eigen woning van de Veldegemse architect Frans Herregodts, ontworpen in 1966 en gelegen in een ruime tuin. Moderne, uitgepuurde woning waarbij Herregodts, volgens eigen zeggen is beïnvloed door architecten uit de regio zoals Arthur Degeyter (Brugge) en Axel Ghyssaert (Sint-Kruis). Witbeschilderde baksteenbouw onder platte daken bestaande uit twee achter elkaar gelegen blokken verbonden door een inkomgedeelte. Afwisseling van gesloten en transparante vlakken. Achter de lange, blinde noordgevel situeren zich de garage en slaapkamers verlicht door een smalle vensterzone onder het overstekende dak. De leefruimtes, op het zuidoosten georiënteerd, zijn opengewerkt met grote glaspartijen in metalen profielen. Een brede dakoversteek houdt het binnenvallende zonlicht in de zomer en winter respectievelijk buiten en binnen.

Sober interieur waarbij structurele elementen en kasten zijn ingewerkt in houten wanden.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Zedelgem, 1967/57.
  • VERMEIRE G., Eigen woning, door Frans Herregodts, in DEPOURCQ A., TACK S., Merkwaardige bouwstenen. Vernieuwende architectuur in Zedelgem, Zedelgem, 2007, p. 54-56.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien