Boskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boskapel

Beschrijving

Boskapel "Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes" of "Hoogveldkapel". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Gebouwd in 1865 in opdracht van ridder van Ourtryve d'Ydewalle, kasteelheer van "De Akker" (zie Oostkamp, Ruddervoorde). De kapel is in 1990 gerestaureerd en heringewijd. Gelegen links van een dreef leidend naar het kasteel "Hoogveld". Witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en onder zadeldak (blauwe en rode Vlaamse pannen) met windborden. Eenvoudige, rechthoekige deuropening met erboven een gevelsteen met jaartallen "1865 / 1990", en smal spitsboograam aan koorzijde.

Witbepleisterd interieur onder tongewelf, sober houten altaar. Toegangsdreef rechts gemarkeerd door bakstenen pijler en een blauwhardstenen paaltje met ketting.

Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst met gemeentelijk erfgoed.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Veldegem, s.l., s.d., nr. 7.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: Kapellen in Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 2, 2002, p. 72.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien