erfgoedobject

Boskapel

bouwkundig element
ID
210133
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210133

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Boskapel "Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes" of "Hoogveldkapel". Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied.

Gebouwd in 1865 in opdracht van ridder van Ourtryve d'Ydewalle, kasteelheer van "De Akker" (zie Oostkamp, Ruddervoorde). De kapel is in 1990 gerestaureerd en heringewijd. Gelegen links van een dreef leidend naar het kasteel "Hoogveld". Witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en onder zadeldak (blauwe en rode Vlaamse pannen) met windborden. Eenvoudige, rechthoekige deuropening met erboven een gevelsteen met jaartallen "1865 / 1990", en smal spitsboograam aan koorzijde.

Witbepleisterd interieur onder tongewelf, sober houten altaar. Toegangsdreef rechts gemarkeerd door bakstenen pijler en een blauwhardstenen paaltje met ketting.

Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst met gemeentelijk erfgoed.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Veldegem, s.l., s.d., nr. 7.
  • DEGRANDE V., Inventarisatieproject straat- en veldkapellen Groot-Zedelgem. Deel II: Kapellen in Veldegem, in Zilleghem. Handelingen van de Kring voor heemkunde en geschiedenis Pastoor Ronse, jg. 23, nr. 2, 2002, p. 72.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zedelgem met deelgemeenten Aartrijke, Loppem en Veldegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL47, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/210133 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.